Oct 25, 2012

Sweet Grilled Meat / Daging Bakar Manis

ASSALAMUALAIKUM awak !

mwehehe . comel pulak budak tu winking ;3
okay , alhamdulillah saya berjaya jugak nak buat post ni yg dah terbengkalai almost berjuta-2 kali . alahhhh , macam lagu Fynn Jamal itu ;) mwahahha . okay okay , let's got straight forwardd okay ?
Baiklah , based on the title above , I'm definitely sure yg awak dah tahu apa yg kita nak cakap kannn ? 
*ada suara bunyi* => 'Awak Nak Tunjuk Badan Awak Kena Bakar Ke??'
ehhhhhhhhhhhh ! BUKANN ! Kita tahu kita manis , tp kita tak sanggup nk bakar badan sendiri ;p

Baiklah baiklah , maafkan saya :)
Hari ini , Chef Una Comel nak ajar awak awak & awak masak daging bakar dgn cara yg SUPERB SIMPLE ! SUMPAH ! 
trusttt me pleaseeee ! *tergolekgolek*
okay bangun semula :) baiklah , ini adalah resepi nya 

╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
╬═╬
 
1. Daging Lembu Yg Bersih ( Potong Dlm 1cm Tebalnya & Mcm Beef Steak tuuu )
2. Sweet Soy Sauce ( Kicap Manis) Satu Senduk
3. Maduuuu ;)
4. Sos Tiram ( Tiga Sudu Makan )
5. Jintan Manis & Biji Ketumbar ( Satu Sudu makan Setiap Satu & Kisarkan )
6. Extra Virgin Olive Oil / Minyak Masak Biasa ( Tiga Sudu Makan )

SEE ! sikit je kan bahan-2 diaaa . sooo , campur-2 bahan-2 di atas dan diperap dalam Chiller for 30 mins or more . Tapi 30 minit pun dah cukup utk kasik daging tuu flavored by the ingredients. 
Well , this is how it look :

 then , TIME TO GRILLL ! weehuuuu !
okay lah , mula-2 mcm biasa , just bakar mcm biasa . as for me , i'm using the medium low flame and let the meet to cook for about 5-7 mins each side . tapi jgn lupa nk check-2 daging tuu , karang tak pepasal makan daging tebako , bukan daging bako dah :P
so , bila dah masak , you may chopped them into pieces or just eat them like that . haiyakk ! sedap kann nampak ? memang sedappp , seriusss .


disebabkan saya suka makan daging ni lg maniss , so , saya buat sos buatan sendiri made of Sweet Soy Sauce & Madu , just stir them well & pour the gravy on the meat and mixed them well . So , This is the result :) Amacam ? tergoda takk ? hihihi

WARNING ! DAGING BAKAR NI TAK TERLALU BEREMPAH & SGT SESUAI UTK KANAK-2 :)
so , jgn biarkan perut anda menangis , grab your barbecue stove & start grill !

here i got a tips for you ; utk menghilangkan bau hanyir daging , basuh daging dgn air tepung gandum dan lumurkan tepung-2 pd seluruh daging & basuh dgn air biasa. InsyaALLAH , bau hanyir daging akan hilang begitu sahaja :D